Spar penger med smart varmestyring

På tide med smart termostat? Med intelligent styring av varmekildene i huset ditt, sparer du både kilowattimer, penger – og miljøet.

Nå er det kommet nye produkter på markedet som gjør slike styringssystemer enda mer brukervennlige og pålitelige. Du programmerer og styrer varmen i huset med smarttelefonen din og har full kontroll over temperaturen hjemme, enten du befinner deg i stua, i syden eller på hytta.

Systemet består av termostater som regulerer boligens varmekabler, varmeovner eller vannbåren gulvvarme. Disse er koplet sammen via en Gateway  som kommuniserer på  Internett, eller via boligens trådløse nettverk.

Brukeren kopler seg opp på det skybaserte styringsprogrammet via en app. på smarttelefonen.

Kutt regningen- ikke komforten

Petter Johansen er teknisk sjef i Micro Matic Norge AS – landets ledende leverandør av systemer for varmestyring. Han sier at de nye styringssystemene har fått flere og bedre funksjoner.

– Hele poenget er å sikre maks komfort, samtidig som du reduserer energiforbruket, enten det er i boligen eller på hytta. Systemet programmeres til å senke innetemperaturen om natta og når du ikke er hjemme. Når du står opp om morgenen, eller kommer hjem, er varmen slått på og det er godt og varmt, sier Johansen.

Oppvarming  sluker neste to tredjedeler av det samlede strømforbruket i en gjennomsnittsbolig. Etter som strømprisene er høyest i fyringssesongen, utgjør oppvarming langt over halvparten av strømregningen din. Dermed er det mange kroner å spare på fyre effektivt. Å bruke mindre energi har dessuten en positiv miljøeffekt i den store sammenhengen.

– Hver grad du øker eller senker temperaturen i boligen justerer energiforbruket til oppvarming opp eller ned med ca. fem prosent. Du sparer mye energi på å ha lavere innetemperatur når du sover eller er bortreist, og akkurat passe varmt når du er hjemme. Energistyringen håndterer energiforbruket til oppvarming optimalt, sier Johansen.

Her er mulighetene:

Det krever bare et tastetrykk på telefonen å stille systemet inn på nattsenking eller feriemodus. Skal du være borte lenge, kan du stille systemet inn på frostsikring. Da går oppvarmingen på sparebluss men holder huset frostfritt, slik at vannrør ikke fryser.

Styring av varme på fritidsbolig er et must. I perioder når du ikke bruker hytta, er varmen innstilt på frostsikring. Når du gir systemet beskjed om at du skal dit, sørger det for at varmen settes på akkurat i rett tid, slik at det er komfortvarme når du er fremme.

De nye styringssystemene har intelligente termostater som lærer av erfaring. Det vil blant annet si at de justerer seg inn på tiden det tar å varme opp boligen til komfortvarme og blir mer og mer presise med tiden.

– Ikke nok med at systemene er blitt intelligente. Nå kan du også snakke til dem, via google assist. Den teknologiske utviklingen på trådløse styringssystemer går fort, sier Johansen.