Slik velger du riktige utelys

Spotter, hjørnelamper, downlights og lyktestolper. Det finnes mange grunner til å investere i utelys, og like mange alternativer å velge mellom.

(Foto toppbilde: Lyskomponenter)

I EL-PROFFEN anbefaler vi at du tenker over følgende før du bestemmer deg for utelys:

Tenk over funksjon og stil

Når du skal velge utelys, er det første spørsmålet du bør stille deg selv hvilken funksjon den skal ha.

Lyskomponenter utebelysning
Nydelig utebelysning fra Lyskomponenter.

Utelys med en praktisk funksjon

Utebelysning som har en praktisk funksjon, for eksempel å lyse opp trappa, nøkkelhullet eller veien til garasjen gir ofte et ganske skarpt lys. Derfor trenger du ikke så mye av det. Hvis du overdriver denne belysningen blir det ofte for sterkt eller blendene, og det blir forstyrrende i stedet for nyttig.

Utelys for å pynte opp

Hvis utebelysningen skal pynte opp hagen eller gårdsplassen lønner det seg å tenke på hvilken farge og stil huset ditt har fra før. Nostalgiske lyktestolper passer godt til gamle, klassiske hus mens fargerike spotter og blinkende lysnett fungerer bedre til et nyere hus med moderne stil.

Gemini vegglampe - Lyskomponenter
Utendørs vegglampe fra Lyskomponenter

Velg utelys som ikke forstyrrer

Ta hensyn til andre når du velger utebelysning. Særlig om du bor i tettbebygde strøk er det viktig å tenke på hvordan andre blir påvirket. Ta gjerne en tur ut på gaten eller over til naboens tomt for å se hvordan utebelysningen din vil se ut derfra. Unngå å velge noe som forstyrrer og sjenerer andre.

Hvis du skal belyse gangveier er det viktig at lampene installeres i riktig høyde. Velg hoftehøyde i stedet for nedfelte lys, på den måten vil du ikke blende de som kommer på besøk.

 

Forskjellige typer utelys

Det finnes mye forskjellig utebelysning å velge mellom. Ta kontakt med din lokale EL-PROFF, så viser de deg de spennende løsningene og hjelper de deg å velge det som passer for ditt hus.