Slik forvandler du hjemmet ditt med LED-striper

Smart lysdesign kan gjøre underverker med boligen din. Kun fantasien setter grenser.

Foto: Lyskomponenter

Vi snakker om den nyeste teknologien innenfor LED-belysning; striper. De klippes og limes i ønskede lengder og fasonger og kan monteres rett på tak, vegg eller innfelt. Med LED-striper kan du markere interiørdetaljer og arkitektur og skape akkurat den stemningen du ønsker.

Som vanlige downlights, kan LED-striper dimmes. I tillegg kan du få LED-striper som lar deg justere lyset til ønsket temperatur; fra varmhvitt til skarpt og effektivt sykehus-hvitt.

Holder ikke det, velger du multifarget LED som gir deg 16 millioner ulike fargenyanser.

Dette er LED-striper

De ser ut som en lysstripe med 60-500 små lysdioder per meter montert tett i tett. Stripene monteres normalt i en aluminiumprofil med et beskyttende plastdeksel over. Dekselet sprer lyset, slik at man ikke ser lyspunktene, men oppfatter et sammenhengende lys. Stripene kommer normalt i lengder på 5-30 meter. Lengden kan klippes etter behov.

LED-stripene avgir lite varme og kan i prinsippet monteres rett på forskjellig underlag. Reglene krever at de monteres av autorisert installatør.

Mange bruksområder

LED-striper kan brukes overalt i huset; både i taket og på vegger, i trapper og i rekkverk. Utvendig kan de brukes i inngangsparti, garasje og terrasse eller monteres på fasaden. Det er blitt populært å lage nisjer i rommet som lyssettes med hvite eller fargede LED-striper.

Mange velger å felle LED-stripene inn i tak, vegger, trapper og vanger. Men de kan også brukes som direkte belysning, alene eller i kombinasjon med downlights eller annen belysning.