Led-lys – skaper stemning og sparer energi

Led-lys er en spennende og energieffektiv lyskilde som brukes mer og mer i mange hjem

For å skape et trivelig hjem, spiller belysningen en stor rolle. Lys har mange funksjoner, og finnes i mange varianter. Det spenner fra led-lys til taklamper, lysekroner, til stålamper og lampetter, for å nevne noen. Å velge riktige lamper til huset er derfor ikke lett. Ikke minst siden lysene i tillegg til å være dekorative også skal fylle ulike behov i huset.

I EL-PROFFEN anbefaler vi derfor at man planlegger godt, basert på de ønsker hver og en av oss har til riktig og effektiv belysning.

 Planlegging er viktig

– Aller først bør det understrekes betydningen av å planlegge godt og tenke nøye gjennom hva slags belysning man ønsker, og hvilke behov man har i hvert enkelt rom. Belysning, farger og møbler og rommets funksjon henger derfor sammen.

 Forskjellige behov

Behovet for lys varierer; i vinterhalvåret er naturligvis lampene viktig, mens det i den lyse årstiden kun vil være et fåtall i bruk. På samme måte ønsker vi mye lys til storrengjøringen, og dempet, intim belysning når vi inviterer gode venner til selskap.

– Trinnløse brytere eller dimmere er derfor en gunstig løsning som gir mulighet til å variere styrken i belysningen. Du kan koble flere lamper til samme krets, og selv om du har et gammelt anlegg er det enkelt å bytte ut gamle brytere med trinnløse.

 Led-lys

iris_envirLed-lys har i mange hjem danket ut taklamper og lampetter, og er ideelle for å skape stemning og variasjon i belysningen. Hele rommet trenger ikke være opplyst på en gang. Stålamper som tilleggsbelysning er å anbefale, for å få godt lys i sofakroken til håndarbeidet eller en god bok. Hva er led?

Belysning på badet

I EL-PROFFEN anbefaler vi at belysning av baderomsspeil bør være fra siden, ikke ovenfra. Mange bruker lysstoffrør på denne måten på badet, noe som gir ufordelaktige skygger i ansiktet. Sidelys gir et mykere lys og dermed en vennligere start på dagen, noe som ikke er å forakte i en trøtt morgenstund.

EL-Proffens sjekkliste ved kjøp av led-lys:

  • Planlegg godt – husk at lys og farger/møbler henger sammen
  • Led-lys gir indirekte lys og er stemningsskapende
  • Trinnløse brytere eller dimmere gjør det mulig å variere belysningen

Ta kontakt med din lokale EL-PROFF for å få gode råd om led lys og annen belysning i din bolig.