Elbillader i borettslag og større bedrifter – hva bør en velge?

Om boligsameiet trenger et ladesystem for el-biler, ny utebelysning eller kanskje å ettermontere et brannalarmanlegg, er det smart å begynne med å kontakte elektroinstallatør som også er en rådgiver.

Tekst: Tom Backe

– Elektrikerne som er tilknyttet EL-PROFFEN kan bidra med det aller meste innen elektro, og hvis ikke vi har spesialkompetanse selv, så kan vi skaffe den. Derfor er det bare å ta kontakt med oss for en uforpliktende prat, sier Anders Kristiansen som er teknisk byggeleder i Hako Elektro, et av EL-PROFFENs medlemmer i Oslo.

En rådgiver for ladesystemer

Styrene i borettslag og sameier består gjerne av mange personer med god kompetanse på en rekke fagfelt, men noen ganger skorter det på fagkompetanse innen elektro. De siste årene har det vært mye fokus på å tilrettelegge og gi beboerne mulighet til å lade bilene sine der de bor. Men for å få på plass slike løsninger kreves det teknisk fagkunnskap og innsikt i hvilke løsninger som finnes:

– Vi mener det er lurt å starte med å ta kontakt med en av installatørene i EL-PROFFEN. De er fagfolk som kan foreta en stedlig befaring hvor de sjekker hvor mye kraft som er installert i bygget, og hvordan infrastrukturen til ladeanlegget kan bygges. De har også kompetanse om lastbalansering som sørger for rettferdig lading, samt sørge for at anlegget man velger er et åpent system som ikke gjør at dere binder dere til én bestemt leverandør for evig og alltid, sier Therese Lund. Hun er Specialist Sales EV i Schneider Electric, en av samarbeidspartnerne til EL-PROFFEN innen ladesystemer for elbiler.

Elbil-lading i borettslag? Dette bør dere tenke på.

Alle typer elektrotjenester

Fra tid til annen vil alle boligsameier ha behov for større eller mindre arbeider innen elektrofeltet:

– Generelt kan jeg vel si at ingen jobb er for liten og ingen jobb er for stor, sier Anders Kristiansen.

– Mitt råd er å ta kontakt. For mindre serviceoppdrag kan vi ofte foreslå en løsning på telefonen, mens andre ganger er det best at vi kommer på en befaring for å se nærmere på de lokale forholdene. Vi prøver alltid å finne frem til de beste løsningene sammen med kundene våre, og gir faste priser på det aller meste innen elektro, enten det dreier seg om nye tavler, brannalarmanlegg eller ny utebelysning. I tillegg foretar vi også årskontroller på de elektriske anleggene, fortsetter han.

– EL-PROFFEN er også opptatt av at vi skal tilby fremtidsrettede løsninger, derfor får vi ofte tilbud om kurs og opplæring, slik at vi alltid kan tilby de beste løsningene til kundene våre, avslutter Kristiansen.